KH-Koneiden rohkea visio sai riskin jakajan

Sievi Capital sijoitti KH-Koneisiin vuonna 2017. Sen jälkeen yhtiö on laajentunut uusille toimialoille, mennyt Ruotsin markkinoille ja yli kaksinkertaistanut liikevaihtonsa. Yrittäjien rohkea visio on kantanut ja samalla yhtiö on säilyttänyt sille ominaisen hengen.

Vuonna 2017 KH-Koneet Groupin yrittäjät Teppo ja Timo Sakari ja Kari Salo olivat tärkeän päätöksen edessä. Vuonna 1996 perustettu koneiden maahantuontia harjoittava yhtiö oli 20 vuodessa kasvanut noin 50 miljoonan liikevaihtoa tekeväksi, hyvin kannattavaksi yhtiöksi. Muutaman vuoden ajan kasvu oli kuitenkin hiipunut. Toimitusjohtaja Teppo Sakarilla oli rohkea visio siitä, mihin yrityksen tulisi seuraavaksi tähdätä, mutta yrittäjien mielestä riski tuntui liian suurelta.

”Lähdimme hakemaan riskin jakajaksi sijoittajaa, joka sopisi meidän kaltaisellemme pienehkölle perheyhtiötaustaiselle yritykselle”, Teppo Sakari kertoo.

Sakarin veljekset olivat tuoneet maahan maarakennuskoneita Ruotsista jo 1980-luvulta lähtien. 1990-luvun lama keskeytti toiminnan, mutta 1996 he perustivat samalla idealla KH-Koneet ja käynnistivät käytettyjen tierakennuslaitteiden ja minikaivinkoneiden maahantuonnin Ruotsista ja Saksasta. Uusien koneiden tuonnin KH-Koneet aloitti vuonna 1999. Samoihin aikoihin mukaan tuli kolmanneksi yrittäjäksi Kari Salo, joka toi yritykseen taloushallinnon osaamista.

2000-luvulla yritys kasvoi reippaasti keskimäärin 15 prosentin vuosivauhtia. Koneiden kysyntä oli hyvää ja asiakkaat oppivat tuntemaan yrityksen ”vastuullisena konekauppana”, jonka kanssa sopimukset pitävät. Toimitusjohtaja Teppo Sakari sanoo, että asiat on sovittu asiakkaiden kanssa kuntoon niin, että molemmat ovat tyytyväisiä.

”Se on kantanut pitkälle, sillä asiakkaat arvostavat meidän kulttuuriamme.”

Visio, joka Teppo Sakarilla oli ennen yrityskauppaa, ei ollut pienimmästä päästä. KH-Koneet tähtäsi Pohjoismaiden johtavaksi konekauppiaaksi. Ensin piti mennä mukaan konevuokraukseen, sitten suurten koneiden maahantuontiin ja lopulta Ruotsiin. Sakari uskoo, että yrityskauppaneuvotteluissa hänestä paistoi läpi halu toteuttaa unelma ja tahtotila oli uskottava.

Samaan aikaan kun neuvotteluja käytiin, Kesko oli luopumassa Kobelcon suurten koneiden maahantuonnista ja KH-Koneille avautui mahdollisuus toteuttaa yksi strategiansa palasista. Tulevalle enemmistöomistajalle muutos strategian järjestykseen sopi. Seuraavana päivänä, kun yritysjärjestely Sievi Capitalin kanssa oli sovittu, KH-Koneet toteutti Kobelcon-liiketoiminnan oston Keskolta. Seuraavana vuonna perustettiin konevuokraukseen keskittyvä Crent.

Kasvu kiihtynyt pikakelauksella

Sievi Capitalin aktiivinen omistajuus on näkynyt selvimmin KH-Koneiden taloushallinnon kehittämisessä, hallitustyöskentelyn johdonmukaisuudessa ja oikean tiimin rakentamisessa. Teppo Sakarin mukaan organisaation rakentamisessa on ollut enemmän rohkeutta, kun riskiä on ollut jakamassa pääomasijoittaja.

Markus Peuran mukaan KH-Koneiden kasvu on reilun kolmen vuoden aikana ”kiihtynyt pikakelauksella” ja yhtiön liikevaihto on kasvanut vuoden 2017 50 miljoonasta viime vuoden 120 miljoonaan. Kasvun takana ovat mm. Ruotsissa tehdyt yrityskaupat. Vuonna 2019 KH-Koneet osti norjalaisomistuksessa olleen Beck Maskin Sverige AB:n ja vuonna 2020 S-Rental AB:n.

”Yrityskaupoissa ja rahoituksen järjestämisessä oli tärkeä rooli Sievi Capitalin Markus Peuralla ja Tuomas Joensuulla. Heillä on kova osaamisen taso”, Teppo Sakari sanoo.

KH-Koneille ominainen yrityskulttuuri ja henki ovat Sakarin mukaan pysyneet uuden pääomistajan aikana ennallaan. Hän uskoo yhtiön henkilöstön olevan ”itseohjautuvin koko toimialalla”. Nyt tavoitteena on viedä sama henki Ruotsiin, missä henkilöstöä pyritään rohkaisemaan luomalla voittajatiimiin kuulumisen tunnetta.

”Kaikki on mennyt paremmin kuin ajattelimme. KH-Koneiden kulttuurissa ja hengessä mikään ei ole muuttunut. Oli Sievi Capitalilta rohkea teko kunnioittaa yrityksen henkeä. Jos henki olisi tapettu, tarina olisi ollut ihan toisenlainen”, Sakari sanoo.

”Yrityskaupan motiivina meillä yrittäjillä oli kotiuttaa osa 20 vuotta tehdyn työn hedelmistä ja päästä toteuttamaan unelmaamme. Visiomme toteuttaminen on hyvässä vauhdissa ja menemme oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tehtävää.”